Membrii rețelei de experți Think Tank Integritate s-au întâlnit miercuri, 12 aprilie 2023, la sediul Transparency International Romania în cadrul celei de-a patra ediții, în cadrul proiectului NIAct - Actualizarea legislaţiei în domeniul integrităţii şi oferirea de sprijin autorităţilor şi deponenţilor în tranziţia către declararea digitală a averilor şi intereselor.
Reuniunea a avut ca temă de dezbatere: Analiza recomandărilor internaționale primite de România privind integritatea publică, cu referire țintită la conflicte de interese, incompatibilități și averi nejustificate.
Documentul a avut ca punct de pornire recomandările internaționale primite de România în cadrul MCV, dar și de la GRECO, Comisia de la Veneția, UNCAC, recomandări care fac referire la integritatea publică. Metodologia de analiză a fost elaborată astfel încât documentul rezultat să includă informații cât mai cuprinzătoare și relevante în contextual dat. Prima parte a analizei identifică toate sursele de Benchmarkuri internaționale. A doua parte surprinde și selectează recomandările și practicile relevante pentru activitatea ANI din sursele de Benchmarkuri, atribuite fiecărui domeniu de cercetare din cele menționate în proiectul NIAct. A treia parte presupune analiza de detaliu, din punct de vedere al validității și oportunității.
În cadrul evenimentului, experții implicați au menționat că recomandările formulate în baza analizei respective au rolul de a ghida discuțiile ulterioare finalizării proiectului NIAct și de a îmbogăți procesul de luare a deciziilor.
Evenimentul a fost organizat în sistem hibrid, astfel că invitații care nu au putut ajunge la sediul Transparency International Romania au avut acces prin intermediul platformei Zoom.
Din cadrul rețelei de experți Think Tank Integritate fac parte reprezentanţi ai unor instituţii publice relevante în elaborarea de politici publice în domeniul integrităţii, precum și experţi cooptaţi din alte zone de expertiză care sunt relevante pentru acest proces, însemnând: reprezentanţi ai structurilor asociative membre în Consiliului Național de Integritate (CNI); reprezentanţi ai mediului academic/ universitar; reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai camerelor de comerț; reprezentanţi ai organizațiilor neguvernamentale relevante în domeniul integrităţii.
Proiectul NIAct este implementat de Agenția Națională de Integritate în parteneriat cu Ministerul Justiției și Asociația Română pentru Transparență I Transparency International Romania.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020.